Sidor

onsdag 29 juni 2011

Mrs Obama rockar fett!

I Aftonbladet den 25:e Juni 2011


Nu hoppas jag bara att det är sockret, alla lightprodukter och den kraftiga marknadsföringen mot barn och familjer på olika flingprodukter (= stampande kaksmulor), snabbmat och helfabrikat försvinner. Fram för bra hälsosam mat med nyttiga byggstenar såsom fullvärdiga produkter med bra fetter, protein och oraffinerade kolhydrater som gör barnen mätta och som ger dem näringsämnen som bygger en hälsosam kropp.


Tydligen kräver all förändring ett visst motsånd. Jag blir så trött på alla som säger att man "måste ju unna sig" när all statistik visar på alamerande utveckling. Har man en känslighet eller utvecklat ett beroende för socker så går det inte att "unna sig." på samma sätt som en frisk människa. Jämför det med att säga till en narkoman eller alkoholist att lite då och då "unna sig." Visst finns det en massa bra alternativ till "efterrätter", men jag tycker att det blir galet när fokus läggs på det. Det istället borde ligga på det vi äter till vardags och mest av.


Starkt av Mrs Obama att ta ett ansvar och att vilja förändra en negativ utveckling och samtidigt lyfta bort ansvaret från den enskilde individen och rikta det mot samhället och matindustrin.


Hur ser det ut i Sverige? Vad serveras på våra förskolor och skolor? Vad äter våra barn till vardags? Hur mycket socker är det i det vi serverar? Vad tänker ni, är vi på väg mot samma håll som USA?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar