Sidor

fredag 17 juni 2011

Föreläsning med Dr. Andreas Eenfeldt

Igår var jag och lyssnade på en föreläsning med Andreas Eenfeldt, författaren till boken "Matrevolutionen" på Mf Hälsocenter i Stockholm. Föreläsningen var som förväntat intressesant!



"Vad ska man äta egentligen?" Inte lätt att veta då "expterna" och professorerna är oening och säger helt olika skaer. Eenfeldt menar att man då bör fundera över vad våra kroppar egentligen är designade för att äta.

Eenfeldt inledde med en tillbaka blick för att ge förståelse för var det har blivit som det har blivit och hur våra nationella kostråd utformats. Det är skrämmande hur en "sanning" på så lösa grunder kan växa sig och bli så stark. Det som nu anses vara  en "naturlig"  kost för oss människor är det som egentligen är det mest "onaturliga" då vi har haft väldigt kort tid för att anpassa oss till den.

I föreläsningen visar han på nya moderna studier där lågkolhydratkost gått vinnande ur då det visat sig ge bättre resultat på viktnedgång och även på andra hälsovinster.

Det som är mest uppseendeväckande är kostrekommendationerna för diabetiker. Här hoppas jag verkligen på en kraftfull förändring från nationellt håll snarast! Det är inte klokt att man säger åt diabetiker att äta mest av de som gör de sjuka, just kolhydrater. "Ät som vanligt men välja mat som höjer blodsockret långsamt såsom frukt, ris, pasta, potatis och bröd." Allt blir samma sak i magen = blodsocker; "men det tar bara lite längre tid". Eenfeldt jämför detta med att sätta filter på ciggaretten och påstå att det är hälsosammare. Vår tilltro till insulinet har gjort att vi glömt det våra läkare sa till diabetespatienterna innan insulinets intåg.

På nedanstående länk finns "Diabetic cookery" från 1917, kostråd för diabetiker. Titta på sid. 13 där rubriken är "foods strickly forbidden", överst på listan står bland annat socker, stärkelse, mjöl, bröd och ris.
http://www.archive.org/stream/diabeticcookeryr00oppeiala#page/n7/mode/2up

När ska man erkänna sitt misstag och låta människor få pröva att äta sig friska i första hand?

2 kommentarer:

  1. Dagens TV-nyhet: Svenske vårdexport...Arabländerna
    http://svt.se/2.22620/1.2455040/svensk_vardexport_ska_stoppa_diabetesexplosion

    /LCHF-are

    SvaraRadera
  2. Man undrar vilken typ av kostråd som Sverige sänder ut på export? De pratade om att "fet kost" var boven i dramat men det skulle vara intressant att veta vad kolhydratsintaget i samband med det feta kosten är? Kolhydraterna driver på insulin som i sin tur ser till att kroppen lagrar in överskottet av fett. Drar man ner på fettintaget så ökar man ju automatiska på något annat, kolhydrater då kroppen har dessa två energikällor att hämta energi ifrån.

    SvaraRadera