Sidor

onsdag 15 juni 2011

E-nummer och bekämpningsmedel

Ren och naturlig mat, vad är det idag?

Att vara konsument kan vara lite av en utmaning som också kräver ett stort ansvar för vår egna hälsa, andras hälsa och för vår gemensamma jord.


Hur många läser egenligen innehållsförteckningarna, och förstår sedan vad det är varan egentligen innehåller då det är en djungel av E-ämnen, namn och nummer som knappt hört talas om?
Lite fakta kring våra vanligaste tillsatser:
(http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/)

Ett tips som jag använder mig av till stor del för att försöka komma ifrån onyttigheter och en massa onödiga E-ämnen är att tänka på följande sätt;

  • Det som står först i innehållsförteckningen är det som varan mest består av och sedan i fallande ordning. Ibland så står det på varan att den innehåller något nyttigt men sen när man vänder på det så visar det sig att det bara är en liten mängd av det "nyttiga" och desto mer av det onyttiga.
  • Ju fler ingredienser i ett livsmedel, desto sämre för mig.
  • Ju längre hållbarhet på hyllan, desto mer uppmärksam blir jag på innehållsförteckningen.


Rena rama kemikaliepaketet

Mängden kemikalier vi får i oss är svårt att veta då mycket är dolt och finns i maten, luften och material. Det är lätt att bli "apatisk" och tänka att man ändå inte kan påverka eller att det inte går att skydda sig från dessa. Det du KAN göra är att ta bort det mesta av de "synliga" E-ämnena och välja ekologiska alternativ. Då kapar du iallafall "toppen av isberget" och det kanske får vara "Good Enough." Det andra är att du genom att du handlar använder din makt till att påverka vad det är för varor du vill ha i din butik.

Bekämpningsmedel är även något som är skrämmande då det precis som med E-ämnen är svårt att veta hur mycket i verkligen få i oss, vad "cocktaileffekten" blir av alla olika blandningar inuti våra kroppar och att de  individuella variationerna för vad vi tål är olika. Att barn är känsligare än vuxna är dock klart!

Välj ekologiskt i den mån du kan och har möjlighet! Då kommer man ifrån de syntetiska bekämpningsmedlen som är skadliga för både oss som äter råvarorn och för de som arbetar eller bor nära  odlingarna där dessa används.

Hittade följande om bekämpningsmedlet "Glyfosats" som bland annat används på sojafälten i Argentina:

"1996 odlades den första genmodifierade sojabönan i Argentina, idag växer soja på 20 miljoner hektar i landet, det är en yta lika stor som halva Sverige ungefär. Uppskattningsvis sprutas 200 miljoner liter glyfosatlösningar över fälten varje år, en siffra som stiger i takt med att sojaarealen blir större, och det här är något som allt fler oroar sig över i Argentina.
- Den så intensiva användningen av glyfosat i jordbruket är ett av landets mest allvarliga hälsoproblem, säger Carlos Manessi, ordförande för cepronat , en miljöorganisation i Argentina.
-För ungefär fem år sen började vår organisation få rapporter om obehagliga hälsoproblem bland folk. Det handlade om missbildningar, cancerfall och sjukdomar som hade att göra med andningssvårigheter, säger han. De flesta allvarliga fall fanns i samhällen mitt i sojaområden, där man sprutar mycket bekämpningsmedel, säger Carlos Manessi."


Kravmärkningen i Sverige är den vanligaste märkningen för en ekologisk vara.




"Köper vi ekologiskt vet vi att vi bidrar till en hållbar utveckling och varken riskerar vår egen eller odlarnas hälsa"
Nedanstående vanliga livsmedel är hårt besprutade med kemiska bekämpningsmedel och man bör därför alltid välja att köpa de ekologiska alternativen, SÄRSKILT om man har barn:
  • Bananer
  • Paprika
  • Vinddruvor
  • Äpplen (utländska)
  • Päron
  • Tomat
  • Apelsiner
  • Citroner

"Tyvärr används en hel del bekämpningsmedel på bananodlingar. På en hektar, alltså mindre än två fotbollsplaner, används varje år omkring 50 kilo bekämpningsmedel. Såväl djur som natur kring bananodlingarna och människorna som arbetar där, drabbas av de kemiska bekämpningsmedlen i form av nervskador och hudutslag"

Som sagt i början av inlägget, du har ett stort ansvar för dig själv och din hälsa, för andra och deras hälsa och för vår jord! Använd din makt till att göra bättre val, även om det är i det lilla. "Många bäckar små...."








3 kommentarer:

  1. Nyhetsbrev från Utbildningscenter Tommy Svensson är innehållsrika:
    http://www.utbildningscenter.se/

    /LCHF-are

    SvaraRadera
  2. Hemlige kocken/Äkta vara:
    http://www.aktavara.org/

    /LCHF-are

    SvaraRadera
  3. Tack för ovanstående länkar!

    SvaraRadera