Sidor

måndag 4 juli 2011

"Det är inte ditt fel!"

I Expressens söndagsbilaga den 3/7-11 tar man upp sockerberoende och menar att det är en hjärnsjukdom precis som vid andra typer av beroenden.

Bitten Jonsson som behandlat sockerberoende i över 20 år menar att; "Överviktiga personer utsätts för enorma fördomar /.../ Omedvetet ser vi dem som ointelligenta, slöa, med dålig karakträr" Den gängse kommentaren är ofta att det "det bara är att äta mindre". 

En utmaning för en sockerberoende är att ständigt omges av drogen som gör dig sjuk. Man måste ju äta, och sockret som triggar igång beroende finns i så mycket. Genom att tänka LCHF så kommer du ifrån socker/stärkelse och sånt som bildar socker i kroppen.

"En gång alkoholist, alltid alkoholist" heter det ju och man skulle aldrig säga åt en alkoholist att det är bara att dricka mindre, det heter ju att man är "nykter alkoholist" och säger nej till drogen. Man blir heller inte trugad på samma sätt; "ta en sup, man måste ju unna sig" som vid sötsaker. För den som har svårt att hantera socker och försöker bryta  detta beroende så kan många gånger just den närmaste omgivningen vara ett stort hinder. Familj, släkt, vännerna och arbetskamrater. Någon som känner igen detta? Ofta är det inget ont som ligger bakom trugandet, utan snarare en välvilja som blir helt fel.


I tidningen finns även ett repotage om Lisa Hallgren som slutade äta socker, gick ner 50 kg och äntligen lyckades bli gravid. "Hon äter kött, fisk, grönsaker, ägg och rejält med nyttiga fetter (som i avokado, lax, nötter och olivolja) - men ingen potatis eller pasta, inget bröd och inget sött, inte ens frukt". Enligt repotaget så äter hon livsmedel som innehåller högst 10% kolhydrater. Med andra ord så är LCHF en kost som kan leda till att man slipper det ständiga suget och att man kan ta sig ur sockerberoendet.


Lenas främsta råd lyder:
  1. Sök professionell hjälp. Det finns hjälp att få - och du är värd den, precis som alla andra som har en sjukdom.
  2. Prata med andra i samma situation. Sluta att anklaga dig själv. Bestäm dig för att ta dig ur beroendet. Det går!
  3. Skaffa kunskap om beroendet. Genom att inse hur du är påverkad kan du lättare bryta mönstret.

Jag lärde mig ett nytt begrepp i helgen då jag fick på en workshop om ekonomi. De uppmanade de oss att skaffa oss "rätt reskamrater" som vill uppnå det vi vill och där vi kommit olika långt på vår resa. Just stödet är så viktigt, speciellt om man inte får detta hos sina närmaste.

Anonyma överätare erbjuder stöd och vertyg för att ta sig ur ett beroende och är avgiftsfri;
"OA handlar inte bara om att gå upp, ned eller bibehålla sin vikt, ej heller om fetma eller dieter. OA koncentrerar sig på fysiskt, känslomässigt och andligt välmående. OA är inte en religiös organisation och främjar ingen speciell diet. Om du vill sluta äta tvångsmässigt - välkommen till Anonyma överätare"

Länk till deras hemisida för mer information: http://www.oasverige.org/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar