Sidor

måndag 30 januari 2012

Inga roliga nyheter men....

....dags att verkligen börja ta utvecklingen på allvar och lyssna på nya studier som ger ett tydligt svar till vad som ligger bakom den. 

"Idag dör fler av fetma än av svält. Unga är särskilt drabbade. DN.s korrespondenter berättar om fetmaepedemin i Kina, Mexiko och Egypten."

"År 2015 kommer 2,3 miljader av jordens drygt 7 miljader människor att vara överviktiga, enligt WHO:s prognoser. Av dem kommer 700 miljoner att betecknas som feta. Det är en alamernade ökning sedan den mätning som gjordes 2005, då världen hade 1,6 miljader överviktiga och 400 miljoner feta". (sid. 26).

"I Sverige är det numera oomtvistat att fetma är ett ökande hälsoproblem. I vårt land utförs idag tiotal fler gastrik bypass-operationer än för tio år sedan - det har blivit Sveriges vanligaste operation." (sid. 26).
"Men hur är läget i Egypten, som ju ändå knappats är känt som hemvist för överdrivet tjocka eller sjukliga människor /.../ Enligt WHO:s beräkningar väger 70 procent av Egyptens drygt 82 miljoner invånare förmycket. Det placerar landet på en sexondeplats enligt WHO:s världsrankning över överviktiga nationer och förärar Egypten den föga smickrande beteckningen "Afrikas fetaste land". (sid. 26)

"Egyptens fattigaste lever på på den diet av socker och bröd./.../En tallriksstor brödkaka kostar motsvarande fem öre. Att priset kan hållas så lågt - det har inte höjts på flera decennier - beror på kraftiga statliga subventioner. Med hjälp av billigt bröd undviker man social oro resonerar de styrande. Förutom bröd subventioneras matolja och socker." (sid. 26-27)

Med all den faktan kan man återigen ställa ställa frågan om orsak och samband? Bröd och spannmålindustrin har uppstått ur ett behov av att mäta magar och inte för att det på något sätt är nyttigt för oss. Frågan är om vi verkligen blir mäta, eller är det snarare en falsk mättnad som driver på ännu mer hunger? Jag tror absolut på det senare!

Enligt vår "tallriksmodell" bör kolhydraterna bidra med 50-60 % av det total energiintaget, det blir till en stor socker belastning för kroppen, oavsett om det är bröd, ris, potatis, frukt, juice etc. Min absoluta övertygelse är att detta är en stor orsak till övervikt, fetma och överätande som vi idag ser resultatet av. Människor drivs till en sockerförbränning som kräver mer socker då det är en stark beroendeframkallande drog.

Vad tror ni?




(Citat och bilder från DN Världen, nr 2, Februari 2012)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar