Sidor

torsdag 7 mars 2013

"Så farligt med LCHF".......eller?

Det är så intressant, frustrerande och ibland rent roande att följa debatten kring LCHF och lågkolhydratskost. Intressant för att många av de "etablerade"och välkända överviktläkare och kostrådgivare är så okuninga inom vad en LCHF kost i praktiken innebär. De viftar gärna med en ägg och bacon tallrik så fort man ska presentera kosten för allmänheten vilket bara är en måltid av fler då många "LCHF:are" äter mer allsidigt än "traditionella" kosthållare (min subjektiva tolkning hämtad utifrån iakttagelser, bloggar etc). Frustrerande av då man vet att människor i brist på kunskap inte kan syna dessa utan väljer att tro på dessa förenklingar och vinklingar och roande då man ser hur korthusen börjar falla mer och då man tar till de mest dumma kommentarer och förklaringar.

Kostdoktorn Andreas Eenfeldt skriver på sin blogg;
"Särskilt bisarr är historien om hur en amerikansk hjärtläkare ”oroar” sig för barn som börjar äta LCHF i 15-årsåldern. Hur ska deras blodkärl se ut när de är 60 frågar han sig?
Men hallå. USA är landet av socker- och kolhydratfylld skräpmat överallt samt epidemisk katastrofal fetma och till och med typ 2-diabetes hos småbarn. Är det verkligen ungdomarna som istället väljer att äta riktig lagad mat som vi ska oroa oss för?
Tillägg: Ett annat roligt inslag är när den ena experten menar att vi själva kan känna på oss instinktivt vad som är bra och hälsosam mat. Och därför är inte LCHF riktigt bra. Ett annat ord för sådan instinktiv känsla är fördomar" (källa: http://www.kostdoktorn.se/snillen-spekulerar-om-lchf/)
 
Se inslaget här:
 
 


Källa; http://www.aftonbladet.se/webbtv/sport/pepp/article16351905.ab?start=350


Så här såg min LCHF (lågkolhydratskost) ut igår, den är säkerligen livsfarligt och ge för guds skull inte detta till barn ;)


 
Frukost bestående av en tallrik 4% hälsofil (oftast väljer jag dock en mindre men mer mättande mängde turkisk yoghurt - nu var det min syster som bjöd på frukost här) egengjord müsliblandning, två skivor finncrisp med två ägg till samt en kopp kaffe. Middagen bestod av en köttfärssås med ca en dl grädde i, serverad med stekt zucchini, ekologiska tomater och paparika samt bladspenat.
Jag får i mig naturliga och mättande fetter, kolhydrater av kvalité samt proteiner samt många fler nyttigheter på köpet!
 
Mitt mål med bloggen är att sprida kunskap kring vad lågkkolhydratskost och LCHF är för mig och säkerligen för många som satt sig in i det. Då slipper man hamna i "händerna" på människor som vinklar och ger sin förenklade bild. Männsiskor som gärna vill sälja färdigpackade produkter och viktprogram, här med "ät lite av allt", lågkalori, lågfett och "du känner själv vad som är bra" filosofin som ofta är den första inkörsporten för jojobantning för flertalet. "Ät mindre, spring mer" känns det igen?
 
Kommentara gärna och dela med dig av dina erfarenhter och tankar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar